Chleb Indianki

    Chleb Indianki

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny ciemny chleb o lekko słodkawym smaku dzięki dodatkowi miodu i rodzynek. Im dłużej ciasto jest zagniatane, tym chleb będzie smaczniejszy.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 bochenki

    • 2 szklanki wody
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1/4 szklanki miodu
    • 1/4 szklanki rodzynek
    • 5 łyżek brązowego cukru
    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 1,5 szklanki mąki żytniej
    • 1/2 szklanki mleka w proszku
    • 2,5 łyżeczki soli
    • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
    • 3 łyżki stopnionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W rondelku wymieszać wodę z olejem, miodem, rodzynkami i 4 łyżkami cukru. Podgrzać, aby miód i cukier się rozpuściły.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z łyżką cukru.
    3. Do dużej miski przesiać szklankę mąki pszennej, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, szklankę mąki żytniej, mleko w proszku i sól. Dodać mieszaninę z miodem i drożdże. Miksować przez 2 minuty na gładko. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, aby uzyskać ciasto, które będzie odchodzić od brzegów miski. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 10-12 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
    4. Wyrośnięte ciasto zagnieść i odłożyć na 10 minut. Podzielić na 4 części, uformować okrągłe bochenki. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką kukurydzianą blaszce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 30-35 minut. Posmarować masłem i odstawić do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis