Zuppa Toscana

    Zuppa Toscana

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 314 osób

    Włoska zupa toskańska z kiełbasą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g wędzonej kiełbasy
    • 2 ziemniaki pokrojone w 0,5 cm plasterki
    • 120 g drobno posiekanej cebuli
    • 6 plastrów boczku
    • 1,5 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 135 g jarmużu - umytego, wysuszonego i porwanego na drobne kawałki
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • 1 l wody
    • 80 ml (1/3 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
    2. Wyłożyć pętka kiełbasy warstwami na blachę do pieczenia i piec 25 minut lub do momentu aż się upieką. Przeciąć wzdłuż na pół, a następnie kroić pod kątem na plasterki o grubości 1,5 cm.
    3. Do dużego garnka włożyć cebulę i boczek i podsmażać na średnim ogniu, aż cebula będzie prawie przezroczysta.
    4. Wyjąć boczek i rozdrobnić. Odłożyć na bok.
    5. Dodać czosnek do cebuli i podsmażać jeszcze przez minutę. Dodać bulion lub bulion w proszku, wodę i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    6. Dodać rozdrobniony bekon, kiełbasę, jarmuż i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty, a następnie podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis