Salsa z grillowanej miechunki pomidorowej

    Salsa z grillowanej miechunki pomidorowej

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Świeża miechunka jest tutaj grilllowana, dzięki czemu zyskuje aromat, który jest niepowtrzalny w tej salsie. Najlepiej podawać z chipsami z tortilli.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg miechunki pomidorowej, obranej
    • 10 suszonych papryczek chili
    • 2 ząbki czosnku, nieobrane
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Patelnię grillową przykryć folią aluminiową i postawić na dużym ogniu. Ułożyć miechunki, chili i czosnek. Grillować, aż miechunki sczernieją. Obracać aby się przypiekły z każdej strony. Chili i czosnek będzie gotowy wcześniej. Zdjąć je kiedy też sczernieją.
    2. Czosnek obrać i rozgnieść na pastę w moździerzu razem z solą. Dodać chili i rozgnieść na gładko. Przełożyć do miski.
    3. Miechunki rozgniatać w moździerzu partiami, zostawiając drobne kawałki.
    4. Miechunki połączyć z pastą z chili i czosnku. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis