Klasyczna sałatka nicejska

    Klasyczna sałatka nicejska

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 17 osób

    Tradycyjnie ta sałatka była przygotowywana na południu Francji dla powracających z morza rybaków. Jest nie tylko zdrowa, pożywna i smaczna, ale również szybka i tania do przygotowania. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Vinaigrette
    • 1,5 łyżki octu winnego z czerwonego wina
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
    • Sałatka
    • 2 małe serca sałaty rzymskiej
    • 1 puszka (200 g) tuńczyka, odsączonego z zalewy
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 12 czarnych oliwek bez pestek
    • 1 mała zielona papryka, pokrojona w plasterki
    • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 3 dojrzałe pomidory, przekrojone na ćwiarki
    • 3 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
    • 6 filetów anchois
    • kilka gałązek natki pietruszki, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wszystkie składniki na vinaigrette wymieszać dokładnie, aż powstanie jednolity sos.
    2. Liście sałaty ułożyć promieniście na talerzu. Posypać tuńczykiem, cebulą, oliwkami i papryką. Połówki jajek i pomidory ułożyć symetrycznie wzdłuż brzegu talerza. Na środku ułożyć "gwiazdę" z anchois.
    3. Sałatkę skropić sosem bezpośrednio przed podaniem. Posypać natką.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis