Pomarańczowe bułeczki

    Pomarańczowe bułeczki

    Zapisz do ulubionych
    9godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne i proste bułeczki na każdą okazję - delikatne ciasto z maślano-pomarańczowym nadzieniem. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 40 bułeczek

    • 3 łyżki suszonych drożdży
    • 2/3 szklanki ciepłej wody (45 stopni C)
    • 115 g masła, pokrojonego w kostkę
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 szklanki gorącego mleka
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 6 szklanek mąki pszennej

    • 90 g miękkiego masła
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki otartej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +9godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

    1. W miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut. W oddzielnej misce wymieszać masło z cukrem i solą. Dodać gorące mleko i mieszać, aż masło się stopi. Odstawić, aż przestygnie.
    2. Do mieszaniny z mleka dodać drożdże, jajka i mąkę, wymieszać, aby powstało kleiste ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do lodówki na 8 godzin albo całą noc.
    3. Ciasto wyjąć z lodówki na 2-2,5 godziny przed planowanym pieczeniem. Podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm.
    4. W misce wymieszać masło z cukrem i skórką pomarańczową. Rozsmarować na cieście i zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm. Przełożyć do natłuszczonej formy przekrojoną stroną do góry i odstawić do wyrośnięcia.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 205 stopni C. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis