Chleb ziołowy

    Chleb ziołowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały chleb, który zawsze i wszystkim smakuje. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem majeranku, tymianku i rozmarynu.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 4,5 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 saszetki (po 7 g) drożdży instant
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 3/4 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody
    • 60 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżka masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki z cukrem, drożdżami, solą i ziołami.
    2. Mleko podgrzewać z wodą i masłem, aż osiągnie temperaturę około 50 stopni C. Dodać do suchych składników. Dodać jajko i pozostałą mąkę, wymieszać.
    3. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 4-6 minut, aż będzie elastyczne. Przykryć i zostawić na 10 minut.
    4. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą uformować w wałek o długości 75 cm, zapleść je w warkocz i zlepić końce, a następnie zawiązać warkocz w supeł. Końcówki owinąć dookoła supła w przeciwnym kierunku, tak, aby powstał okrągły bochenek. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 20-40 minut, aż podwoi swoją odległość.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 30-35 minut. Na ostatnie 10 minut, przykryć folią, aby się zbytnio nie przyrumienił. Posmarować stopionym masłem, można dodatkowo posypać ziołami. Odstawić do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis