Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasto wulkan

Fantastyczna uczta dla małych i dużych! Ciasto w kształcie wulkanu zrobione z biszkoptu, ananasa, orzechów i pysznego kremu!

Tatka

Składniki
ilość porcji: 10 

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki kakao
  • Krem
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 puszka (540 g) ananasa w plastrach, pokrojonego na kawałki
  • 120 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 75 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić dwie tortownice.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem na kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem, delikatnie wymieszać. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
  4. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać okrężnym ruchem, aby białka nie opadły.
  5. Ciasto rozdzielić na dwie miski. Do jednej przełożyć 1/3, a do drugiej 2/3 ciasta. Do większej części dodać kakao i wymieszać. Oba ciasta przełożyć do przygotowanych oddzielnych form. Piec przez 20-25 minut. Ciasto jasne będzie gotowe szybciej - sprawdzić patyczkiem, czy wetknięty w środek jest już suchy.
  6. Śmietanę ubijać z cukrem na puszysty i sztywny krem przez około 5 minut. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  7. Upieczone biszkopty przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia. Czekoladowy biszkopt przekroić poziomo na pół. Jedną część ułożyć na paterze.
  8. Pozostały biszkopt - jasny i ciemny pokroić w 2 cm kostkę.
  9. Na czekoladowy spód nałożyć warstwę kremu i posypać orzechami.
  10. Na kremie położyć biszkoptowe kostki jasne i ciemne, pokryć kremem, posypać orzechami i ananasem.
  11. Układać warstwy w taki sposób, aby ciasto miało kształt wulkanu.
  12. Całość posmarować z wierzchu kremem i wstawić na 20 minut do lodówki. (Ten krok jest opcjonalny, ale dzięki temu będzie nam łatwiej dekorować ciasto).
  13. Czekoladę stopić na parze lub w mikrofalówce. Jeśli używamy mikrofalówki, należy topić przez kilka sekund, następnie wymieszać widelcem, aż będzie gładka i znów mikrofalować, aż się całkiem rozpuści. Nie powinna być zbyt płynna. Ciasto dekorować polewając je czekoladą od góry za pomocą łyżeczki.
  14. Wstawić do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz jak to zrobić!

Ciasto wulkan
Ciasto wulkan

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie