Czekoladowa muffinka z kremem

    Czekoladowa muffinka z kremem

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Skomponowałam bardzo czekoladową muffinkę, którą wystroiłam w falbanki z kremu z ciepłą czekoladą pokrytego delikatnymi i chrupiącymi pralinkami Milka Crispello. Totalna czekoladowa przyjemność! Dzisiaj usłyszałam, że to najbardziej wyjątkowa muffinkowa kompozycja jaką wyczarowałam, więc naprawdę warto zaszaleć i podarować sobie trochę czekoladowej przyjemności!

    OneMinuteMuffin Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Muffinki
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 2 łyżki mleka
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1/2 kostki masła, stopionego i ostudzonego
    • kilka kropel olejku waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • Krem
    • 6 kostek czekolady Milka
    • 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 120 gram serka sernikowego
    • kilka pralinek Milka Crispello

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozpuszczamy na podgrzewaczu lub w kąpieli wodnej albo mikrofali białą czekoladę Milka z 2 łyżkami mleka.
    2. Miksujemy jajka, aż powstanie jednolita masa.
    3. Dodajemy cukier puder i nadal chwilkę miksujemy, aż składniki połączą się.
    4. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, proszek do pieczenia oraz olejek waniliowy. Miksujemy.
    5. Dodajemy delikatnie mąkę i miksujemy na niskich obrotach.
    6. Dodajemy rozpuszczoną i delikatnie ostudzoną białą czekoladę. Miksujemy chwilkę na niskich obrotach tak, aby składniki połączyły się. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    7. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Napełniamy każdą papilotkę ciastem do 3/4 jej wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20-25 minut.
    8. Jak muffinki ostygną możemy zabrać się za dekorowanie. Rozpuszczamy czekoladę Milka w mikrofalówce. Pozostawiamy chwilkę do ostygnięcia.
    9. W osobnej misce miksujemy masło o temperaturze pokojowej razem z cukrem pudrem, aż powstanie kremowa masa.
    10. Dodajemy biały ser sernikowy i miksujemy, aż składniki połączą się.
    11. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
    12. Wkładamy do wysokiej szklanki rękaw cukierniczy z końcówką do robienia falbanek czyli M1. Szklanka posłuży jako stojak i będzie łatwiej nakładać krem. Nakładamy krem do rękawa i przyozdabiamy muffinkę. Zaczynamy od środka i okrężnymi ruchami wychodzimy na zewnątrz muffiny. Robimy ruchy w kształcie ślimaka. Następnie czynność powtarzamy ponownie jeżeli chcemy,a by nasza muffina była wystrojona w podwójną ilość falbanek.
    13. Kroimy kilka pralinek Milka Crispello w plasterki, a następnie kilka kroimy drobno. Plasterek pralinki Milka Crispello umieszczamy na wierzchu muffinki. Dodatkowo drobno pokrojonymi pralinkami Milka Crispello obsypujemy falbanki z kremu, aby nadać muffince wyjątkowo przyjemnego i kruchego charakteru. Gotowe! Oto moja muffinkowa kompozycja na sprawianie sobie codziennej przyjemności! Smacznego!

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Muffinkuj z nami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis