Zupa-krem ze szpinaku

    Zupa-krem ze szpinaku

    14polubień
    30min.


    Zrobione przez 293 osoby

    To szybki i łatwy sposób na zupę-krem. Można też użyć większości mrożonych warzyw. Krem z brokułów jest równie pyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
    • 3 kostki bulionu drobiowego
    • 300 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    • 3 łyżki masła
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 700 ml (3 szklanki) mleka
    • 1 łyżka suszonej mielonej cebuli
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W średnim rondelku połączyć wodę z kostkami bulionowymi i ze szpinakiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż szpinak zmięknie.
    2. W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko, mieszając trzepaczką. Doprawić mieloną cebulą, solą i pieprzem. Gotować stale mieszając aż zupa zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze szpinakiem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Sam pomysł za zupę fajny - właśnie zrobiłam, jem i jest całkiem dobra. Problem tylko w tym, że przepis beznadziejny. 3 kostki rosołowe zamiast zrobienia sobie bulionu samemu... tego już znieść nie mogłam. Rozumiem, że czasami taką kostkę warto dodać aby wyostrzyć smak. Wolę też dodac śmietany 12% niż robić zacierkę z mąki i mleka. - 20 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis