Zaloguj się Zarejestruj się

Zupa-krem ze szpinaku

To szybki i łatwy sposób na zupę-krem. Można też użyć większości mrożonych warzyw. Krem z brokułów jest równie pyszny.

Joyce Marciszewski

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
  • 3 kostki bulionu drobiowego
  • 300 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 700 ml (3 szklanki) mleka
  • 1 łyżka suszonej mielonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. W średnim rondelku połączyć wodę z kostkami bulionowymi i ze szpinakiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż szpinak zmięknie.
  2. W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko, mieszając trzepaczką. Doprawić mieloną cebulą, solą i pieprzem. Gotować stale mieszając aż zupa zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze szpinakiem.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie