Cynamonowe bułki

    Cynamonowe bułki

    Zapisz do ulubionych
    4godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niezawodny przepis na bułeczki cynamonowe - proste i szybkie do przygotowania, a przy tym niewiarygodnie smaczne!

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułek

    • 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
    • 1 jajko
    • 3 szklanki mąki chlebowej
    • 1/4 szklanki cukru
    • 3 łyżki mleka w proszku
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 5 łyżek miękkiego masła
    • 1 łyżeczka drożdży instant
    • 80 g masła
    • 1/2 szklanki cukru brązowego
    • 1/2 szklanki lodów waniliowych
    • Do posypania
    • 60 g miękkiego masła
    • 1 łyżka cynamonu
    • 1/2 szklanki cukru brązowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.25min. 

    1. Do pojemnika automatu do chleba dodać wodę, jajko, mąkę, cukier, mleko w proszku, sól, 5 łyżek masła i drożdże w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie "ciasto" i nacisnąć "start".
    2. W międzyczasie w rondelku stopić 80 g masła. Dodać brązowy cukier i lody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Powstały karmel przełożyć do lekko natłuszczonej foremki o wymiarach 23x12 cm.
    3. Kiedy cykl w automacie do chleba się skończy, ciasto przełożyć na stolnicę i uklepać na prostokąt. Posmarować masłem, posypać cynamonem i cukrem. Zwinąć w rulonik i zlepić brzeg. Pokroić na 12 plastrów i ułożyć w foremce z karmelem przekrojoną stroną do góry. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    5. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis