Prosty zakwas na chleb

    Prosty zakwas na chleb

    Zapisz do ulubionych
    1dzień10min.


    Zrobione przez 49 osób

    Zakwas należy przygotować w szklanym naczyniu i przechowywać w lodówce. Zapach będzie dość kwaśny, a na powierzchni może wydzielić się płyn, ale to normalne - należy go zamieszać przed każdym użyciem.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 szklanki

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1dzień fermentowanie  ›  Gotowe w: 1dzień10min. 

    1. W dużej szklanej misce wymieszać mąkę z wodą i drożdżami. Odstawić w temperaturze pokojowej na noc (do 48 godzin). Im zakwas dużej fermentuje, tym będzie mocniejszy.
    2. Po sfermentowaniu zakwas jest gotowy do użycia. Należy go przechowywać w lodówce i odżywiać raz, dwa razy w tygodniu, dodając szklankę mleka, szklankę mąki i 1/4 szklanki cukru. Zakwas po odżywieniu należy zawsze odstawić na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie