Stek z grzybami shitake

    Stek z grzybami shitake

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Stek podany z wyszukanym w smaku, ale prostym do przygotowania sosem z grzybów shitake, estragonu, białego wina, szalotki i masła. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 60 g grzybów shitake
    • 15 g świeżego estragonu
    • 1 stek (350 g), np. z polędwicy wołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • 1/2 szalotki, pokrojonej w plasterki
    • 75 ml białego wina
    • 75 ml bulionu wołowego
    • 60 g masła, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Nóżki grzybów oddzielić od kapeluszy. Kapelusze pokroić na 3 części. Nóżki wyrzucić.
    2. Oderwać liski estargonu, łodyżki wyrzucić.
    3. Stek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    4. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać (prysnąć kroplą wody, która powinna zaskwierczeć i błyskawicznie wyparować, kiedy patelnia jest gorąca). Nalać odrobinę oleju i smażyć stek przez 4 minuty, odwracając raz.
    5. Stek odłożyć na bok, przykryć folią, aby utrzymać ciepło. Z patelni wylać olej.
    6. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, szalotkę i grzyby. Smażyć aż zmiękną, często mieszając.
    7. Dodać wino i gotować, aż się trochę zredukuje. Dodać bulion. Zmniejszyć ogień i dodawać po kawałku masło, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać estragon i wymieszać.
    8. Stek podawać z sosem. Smacznego!

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis