Mistrzowskie rogaliki

    Mistrzowskie rogaliki

    Zapisz do ulubionych
    8godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i proste do przygotowania rogaliki drożdżowe - lekkie i puszyste. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, bo musi odpoczywać przez noc w temperaturze pokojowej.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 rogaliki

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1 szklanka ciepłego mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 jajka, ubite
    • 55 g masła, stopionego
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 szklanki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 8godz.45min. 

    1. W dużej misce wymieszać drożdże z mlekiem i cukrem. Odstawić na 30 minut.
    2. Dodać jajka, masło i sól, zmiksować. Dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Przykryć papierem woskowanym i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.
    3. Następnego dnia podzielić ciasto na pół. Rozwałkować na koła o średnicy około 23 cm. Pokroić promieniście na 12 kawałków, każdy zwinąć w rogalik zaczynając od szerszej krawędzi. Ułożyć na natłuszczonej blaszce.
    4. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 12-15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis