Kopytka okraszone boczkiem

    (2)
    45 min

    Szybkie w przygotowaniu i smaczne kopytka okraszone drobno pokrojonym boczkiem zeszklonym na smalczyku. Kaloryczne, ale warto zgrzeszyć dla samego smaku :-)

    duśka

    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 13 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • sól
    • boczek wędzony
    • smalec

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.
    2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajko i łączymy z ziemniakami.
    3. Do wszystkiego dodajemy mąki pszennej, ziemniaczanej i szczyptę soli.
    4. Ciasto zagniatamy i dzielimy na cztery części.
    5. Na posypanej odrobiną mąki stolnicy formujemy cztery wałki, które spłaszczamy i kroimy pod skosem na niedużych rozmiarów kluseczki.
    6. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek. Nie wrzucamy wszystkich kopytek od razu ponieważ mogą się skleić. Co jakiś czas mieszamy.
    7. Kilka minut po wypłynięciu wyjmujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy okraszone boczkiem podsmażonym na smalczyku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    1

    PYSZNE POLECAM  -  21 lip 2016

    autor:
    0

    Kopytka to jedno z najczęśniej jadanych przeze mnie dań typowo ziemniaczanych Rzadziej dodaje do nich boczek bo to znacznie podwyższa kaloryczność dania, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.  -  31 lip 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis