Prosty chleb pszenny

    (48)
    2 godz. 55 min

    Prosty, szybki i tani chleb pszenny na drożdżach, który doskonale smakuje z każdym dodatkiem.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki

    • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 2,5 szklanki ciepłej wody
    • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli
    • 8,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka masła, stopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki wody. Dodać pozostałą wodę, mleko, olej, cukier, sól i 3 szklanki mąki, miksować przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Dodać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
    2. Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniatać przez 6-8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, obrócić, aby natłuścić całe ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    3. Ciasto ugnieść i podzielić na pół, uformować bochenki i włożyć do natłuszczonych foremek. Wierzch natłuścić, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 35 minut na złoty kolor. Chleby przełożyć na metalową kratkę do przestygnięcia. Posmarować stopionym masłem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)