Zupa-krem z pieczarek

    Zupa-krem z pieczarek

    11polubień
    50min.


    Zrobione przez 848 osób

    Można użyć samych pieczarek lub dodać do nich inne gatunki grzybów. Eksperymentuj i baw się - wszystko będzie dobrze smakować.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 350 ml (1,5 szkl.) bulionu drobiowego
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 1/8 łyżeczki tymianku
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
    • 230 ml (1 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka sherry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku o grubym dnie ugotować w bulionie pieczarki z cebulą i tymiankiem, aż będą miękkie, około 10 do 15 minut.
    2. Zmiksować tę mieszaninę w robocie kuchennym lub w blenderze, pozostawiając trochę grzybów w kawałkach do dekoracji. Odstawić.
    3. W rondelku stopić masło i mieszając trzepaczką, dodać mąkę - wymieszać na gładko. Dodać sól, pieprz, śmietanę i zmiksowane grzyby. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia i gotować aż zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać sherry.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis