Bułeczki z orzechami pekan

    Bułeczki z orzechami pekan

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wszyscy uwielbiają te drożdżówki - mięciutkie i aromatyczne, z dodatkiem pysznych orzechów pekan i cynamonu.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 bułeczki

    • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
    • 1 i 1/4 szklanki maślanki
    • 2 jajka
    • 5,5 szklanki mąki pszennej
    • 55 g miękkiej margaryny lub masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki soli
    • Dodatkowo
    • 2 łyżki miękkiego masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 55 g masła, stopionego
    • 1/2 szklanki brązowego cukru
    • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać maślankę, jajka, 2,5 szklanki mąki, margarynę, pół szklanki cukru, proszek i sól. Miksować na średnich obrotach przez 2,5 minuty. Dodać pozostałą mąkę, ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Przełożyć na stolnicę i zagniatać przez 5 minut. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut.
    2. Ciasto podzielić na pół, a następnie rozwałkować na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarować łyżkę masła, posypać cukrem i cynamonem. Prostokąty zwinąć zaczynając od szerszego boku, przyszczypać brzeg, aby dobrze się skleił. Pokroić na 12 kawałków.
    3. 2 okrągłe foremki o średnicy 23 cm posmarować masłem, posypać cukrem i orzechami. W każdej foremce ułożyć 12 kawałków ciasta przekrojoną stroną do góry, zostawiając między nimi niewielkie odstępy. Odstawić do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    5. Piec przez 30 minut. Wyłożyć na tacę od razu po upieczeniu, odwracając foremki do góry dnem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis