Ziołowy chleb z parmezanem

    (48)
    1 godz. 55 min

    Pyszny i prosty chleb we włoskim stylu - najlepiej smakuje na ciepło z plasterkami mozzarelli i pepperoni.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
    • 2 łyżki miękkiej margaryny
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżki cukru
    • 1/2 szklanki startego parmezanu
    • 1,5 łyżki suszonego oregano
    • 4,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Do dużej miski wlać wodę i dodać drożdże. Odstawić na kilka minut, a następnie zamieszać, aby się rozpuściły. Dodać margarynę, sól, cukier, 1/2 szklanki parmezanu, oregano i 3 szklanki mąki. Miksować przez 2 minuty. Dodać pozostałą mąkę, zmiksować. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić formę.
    3. Ciasto mieszać przez pół minuty, a następnie przełożyć do formy. Posypać łyżką parmezanu. Piec przez 55 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)