Precle z solą

    Precle z solą

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne precle, które z łatwością można upiec w domu. Grubą sól do posypania można zastąpić solą czosnkową lub cukrem z odrobiną cynamonu.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 precli

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1 i 1/8 łyżeczki soli
    • 1 i 1/2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki chlebowej
    • 2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
    • 2 łyżki sody oczyszczonej
    • 2 łyżki masła, stopionego
    • 2 łyżki grubej soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.20min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W dużej misce rozpuścić drożdże, cukier i sól w 1,5 szklanki wody. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać przez 8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    2. W kwadratowej foremce wymieszać 2 szklanki wody z sodą. 6 blaszek wyłożyć pergaminem.
    3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Każdy uformować w długie na około 90 cm, cienkie jak ołówek wałki. Z wałków uformować precle i maczać je w wodzie z sodą. Układać na blaszkach i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
    5. Piec przez 8-10 minut na złoty kolor. Posmarować masłem i posypać solą.

    Rada

    Wałki ciasta najlepiej najpierw rolować do połowy długości jaką zamierzamy osiągnąć i odłożyć, aby ciasto odpoczęło. Dzięki temu potem łatwiej formować je dalej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis