Tradycyjna chałka

    Tradycyjna chałka

    Zapisz do ulubionych
    3godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i prosta chałka o miodowym smaku. Ciasto wyrabia się w automacie do chleba, ale można również ręcznie je zagniatać przez 15 minut.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 chałka

    • 7/8 szklanki wody
    • 1/2 łyżki soli
    • 1/4 szklanki miodu
    • 2 jajka
    • 4 łyżki masła, stopionego
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Do pojemnika automatu do chleba dodać kolejno wodę, sól, miód, jajka, masło, mąkę i drożdże. Ustawić automat na cykl wyrabiania ciasta i nacisnąć start.
    2. Ciasto wyjąć z automatu po pierwszym wyrośnięciu. Podzielić na 3 lub 4 części, uformować wałki i zapleść je razem jak warkocz. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    4. Piec przez 35-45 minut, aż skórka będzie rumiana.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis