Niedzielne rogaliki

    Niedzielne rogaliki

    Zapisz do ulubionych
    11godz.38min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto najlepiej przygotować w sobotę wieczorem, bo jest to ciasto drożdżowe i musi odpocząć, a rogaliki uformować i upiec w niedzielę rano.

    Składniki
    ilość sztuk: 32 bułki

    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/4 szklanki ciepłej wody
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 szklanki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +11godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 11godz.38min. 

    1. W misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą i szczyptą cukru.
    2. W oddzielnej misce zmiksować jajko ze szklanką wody. Dodać olej i sól. Dodać mieszaninę do drożdży, następnie dodać cukier i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto jest dość klejące i powinno podwoić swoją objętość.
    3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na okrąg i pokroić promieniście tak, jak kroi się pizzę. Każdy kawałek zwinąć w rulonik zaczynając od szerszego brzegu. Umieścić na natłuszczonej blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
    4. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 8 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis