Chleb z płatkami owsianymi

    Chleb z płatkami owsianymi

    Zapisz do ulubionych
    11godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Ciasto musi wyrastać przez całą noc.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 bochenki

    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1/2 szklanki melasy
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 szklanki wrzącej wody
    • 2 łyżki suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 38 stopni C)
    • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 5 szklanek mąki chlebowej
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Płatki owsiane wymieszać z melasą, olejem, solą i wrzącą wodą. Odstawić aby przestygło do temperatury około 45 stopni C.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Dodać do mieszaniny z płatków owsianych. Dodać mąkę pełnoziarnistą i 2 szklanki mąki chlebowej i jajka i dobrze wymieszać.
    3. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, ciasto powinno być miękkie. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią i wstawić do lodówki na całą noc.
    4. Natłuścić 3 keksówki.
    5. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do foremek. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez około 30 minut, aż bochenki będą rumiane.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis