Chleb z płatkami owsianymi

    (48)
    11 godz. 15 min

    Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Ciasto musi wyrastać przez całą noc.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 3 bochenki

    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1/2 szklanki melasy
    • 1/3 szklanki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 szklanki wrzącej wody
    • 2 łyżki suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłej wody (o temperaturze 38 stopni C)
    • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 5 szklanek mąki chlebowej
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.15min. 

    1. Płatki owsiane wymieszać z melasą, olejem, solą i wrzącą wodą. Odstawić aby przestygło do temperatury około 45 stopni C.
    2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut. Dodać do mieszaniny z płatków owsianych. Dodać mąkę pełnoziarnistą i 2 szklanki mąki chlebowej i jajka i dobrze wymieszać.
    3. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać, ciasto powinno być miękkie. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią i wstawić do lodówki na całą noc.
    4. Natłuścić 3 keksówki.
    5. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 3 części. Uformować bochenki i przełożyć do foremek. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez około 30 minut, aż bochenki będą rumiane.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)