Chleb z papryką jalapeno

    Chleb z papryką jalapeno

    Zapisz do ulubionych
    3godz.40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Coś dla wielbicieli pikantnych smaków - pyszny chleb z dodatkiem ostrej papryki jalapeno i sera Cheddar.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 bochenki

    • 8 szklanek mąki pszennej
    • 4 szklanki startego sera Cheddar
    • 3/4 szklanki posiekanej papryki jalepeno
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
    • 3 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
    • 4 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. W dużej misce wymieszać 7 szklanek mąki z serem, papryką, 7 łyżkami cukru i solą.
    2. W oddzielnej miseczce wymieszać wodę z drożdżami i łyżką cukru. Odstawić na 10 minut.
    3. Do drożdży dodać olej i wymieszać. Połowę mieszaniny dodać do mąki z dodatkami. Wymieszać rękami. Dodać resztę drożdży i zarobić.
    4. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Stopniowo podsypywać niewielką ilością mąki, aby ciasto się nie kleiło.
    5. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść.
    6. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę, rozciągnąć w dłoniach, przekłuć powstałe pęcherzyki powietrza, zawinąć końce pod spód i uformować gładką powierzchnię (ja lekko ciasto rozwałkowuję, dzięki czemu szybko pozbywam się pęcherzyków powietrza). Ciasto ułożyć w keksówkach. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165 stopni C. Chleby piec przez godzinę, aż będą rumiane. Odstawić na 10 minut, a następnie wyjąć z foremek i studzić przez godzinę, następnie kroić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis