Królik w warzywach

    Królik w warzywach

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny, zdrowy i pełen warzyw gulasz z królika. Dla wzmocnienia aromatu dodaję wędzony boczek, ale można z niego zrezygnować i doprawić gulasz świeżymi ziołami.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • udka i łopatki królika
    • 50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w słupki
    • 1 pietruszka, pokrojona w słupki
    • 1/3 selera, pokrojonego w słupki
    • 1/2 pora, posiekanego
    • ćwiartka kapusty włoskiej, poszatkowanej
    • 150 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
    • 3 pomidory
    • sól i pieprz do smaku
    • mielona papryka do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • natka pietruszki lub świeże zioła do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ostrym nożem oddzielić mięso z łopatek i udek od kości. Z kości można ugotować wywar na zupę, a mięso pokroić w kostkę.
    2. Boczek wytopić i oddzielić skwarki. Na tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać warzywa (oprócz pomidorów), wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i papryką, podlać odrobiną wody. Przykryć i dusić przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Nie należy dolewać dużo wody, ponieważ gulasz musi być gęsty.
    3. Pomidory sprarzyć, obrać i posiekać. Dodać do gulaszu i dusić przez kilka minut, aż zmiękną. Oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
    4. Przed podaniem można dodać skwarki i posypać natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis