Smaczny, zdrowy i pełen warzyw gulasz z królika. Dla wzmocnienia aromatu dodaję wędzony boczek, ale można z niego zrezygnować i doprawić gulasz świeżymi ziołami.
Ostrym nożem oddzielić mięso z łopatek i udek od kości. Z kości można ugotować wywar na zupę, a mięso pokroić w kostkę.
Boczek wytopić i oddzielić skwarki. Na tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać warzywa (oprócz pomidorów), wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i papryką, podlać odrobiną wody. Przykryć i dusić przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Nie należy dolewać dużo wody, ponieważ gulasz musi być gęsty.
Pomidory sprarzyć, obrać i posiekać. Dodać do gulaszu i dusić przez kilka minut, aż zmiękną. Oprószyć mąką, wymieszać i zagotować.
Przed podaniem można dodać skwarki i posypać natką.