Zupa-krem z marchwi

    Zupa-krem z marchwi

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 76 osób

    To dobra, lekka zupa, która najlepiej smakuje z ciepłym chlebem i świeżą sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1 łyżka masła
    • 120 g marchwi, pokrojonej w kostkę
    • 40 g drobno posiekanej cebuli
    • 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • 40 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
    • 500 ml (2 szkl.) bulionu warzywnego
    • 2,5 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 60 ml śmietany tortowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W małym rondelku roztopić masło. Lekko podsmażyć marchew, cebulę i imbir. Dodać ziemniaki i bulion, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Odcedzić wywar do osobnego naczynia. Przełożyć warzywa do blendera, dodać koperek i wlać tyle wywaru, by przykryć warzywa. Miksować partiami, jeżeli będzie to konieczne. Nadmiar wywaru wylać. Przełożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka.
    2. Do garnka z warzywami, mieszając, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie gotować, i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis