Zaloguj się Zarejestruj się

Królik po polsku

Pyszny przepis na królika. Aby mięso odpowiednio skruszało i było aromatyczne, należy je obłożyć warzywami i wstawić do lodówki na 3 dni, a potem dusić. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.

Alina Małopolskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 4 

  • comber i udka królika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
  • 1/4 selera, pokrojonego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni1godz.10min. 

  1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć oliwą i włożyć do miski. Obłożyć marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni.
  2. Mięso wyjąć z warzyw i oprószyć solą, następnie natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Podlać odrobiną wody, dodać cebulę (resztę warzyw można wykorzystać do zupy). Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.
  3. Miękkie mięso wyjąć i podzielić na porcje.
  4. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, w którym dusił się królik. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać z powrotem mięso i gotować przez kilka minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie