Królik po polsku

    Królik po polsku

    2polubienia
    3dni1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszny przepis na królika. Aby mięso odpowiednio skruszało i było aromatyczne, należy je obłożyć warzywami i wstawić do lodówki na 3 dni, a potem dusić. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • comber i udka królika
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
    • 1/4 selera, pokrojonego w plasterki
    • 1 cebula, pokrojona w krążki
    • sól do smaku
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 3/4 szklanki śmietany
    • 2 łyżeczki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +3dni marynowanie  ›  Gotowe w: 3dni1godz.10min. 

    1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć oliwą i włożyć do miski. Obłożyć marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni.
    2. Mięso wyjąć z warzyw i oprószyć solą, następnie natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Podlać odrobiną wody, dodać cebulę (resztę warzyw można wykorzystać do zupy). Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.
    3. Miękkie mięso wyjąć i podzielić na porcje.
    4. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, w którym dusił się królik. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać z powrotem mięso i gotować przez kilka minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis