Pieczona dynia piżmowa z orzechami piniowymi i serem feta

    Pieczona dynia piżmowa z orzechami piniowymi i serem feta

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy sezon na dynię w pełni, to danie obowiązkowo pojawia się na stole. Dynia pieczona z cebulą i winogronami, z dodatkiem orzechów piniowych i sera feta.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 dynia piżmowa, obrana i pokrojona w 2,5 cm kostkę
    • 1 duża cebula, pokrojona w 2,5 cm kostkę
    • 220 g czerwonych winogron
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 30 g orzechów piniowych
    • 60 g sera feta, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać dynię z cebulą. Dodać winogrona, doprawić solą i pieprzem.
    3. Masło stopić, dodać oliwę i zioła, wymieszać i polać warzywa z winogronami, przemieszać, aby dobrze pokryły się mieszaniną.
    4. Piec przez 45 minut, ale po 20 minutach, przewrócić na drugą stronę. Sprawdzić czy już gotowe - dynia powinna być z wierzchu przypieczona.
    5. W międzyczasie uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie posiekać. Dynię przełożyć na półmisek, posypać orzechami i fetą.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis