Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Cielęcina w sosie tuńczykowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta klasyczna włoska przystawka jest bardzo delikatna i łatwa do przygotowania. Jest również lekka, więc można nie martwić się o kalorie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g rumsztyku cielęcego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 liście laurowe
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 litr bulionu wołowego
    • 1 szklanka wytrawnego białego wina
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 3 puszki tuńczyka, odączonego z zalewy
    • 2 łyżki kaparów, opłukanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, selera, cebulę, liście laurowe i rozmaryn. Wymieszać i smażyć przez 2 minuty, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu dodając bulion.
    2. Pod koniec gotowania dodać wino.
    3. W blenderze zmiksować jajka z tuńczykiem i odrobiną bulionu z garnka.
    4. Cielęcinę pokroić w plastry i na każdy nałożyć sos z tuńczyka.
    5. Udekorować kaparami i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis