Pieczone faszerowane warzywa

    Pieczone faszerowane warzywa

    2polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Warzywa (cukinia, papryka i bakłażan) faszerowane mięsem mielonym i serem, upieczone do miękkości w sosie pomidorowym. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Sos
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 700 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • Warzywa
    • 1 duża cukinia
    • 2 papryki, żółta i czerwona
    • 2 małe bakłażany
    • 1 łyżeczka soli
    • Nadzienie
    • 200 g mielonej wołowiny
    • 6 łyżek startego parmezanu
    • 6 łyżek bułki tartej
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 garść natki pietruszki, posiekanej
    • parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.35min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. W rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać passatę, cukier, sól i pieprz, gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodać odrobinę wody.
    2. W międzyczasie opłukać warzywa i przekroić wzdłuż na pół. Cukinię i bakłażany wydrążyć (miąższ można wykorzystać do innego dania lub posiekać i dodać do farszu). Z papryki usunąć gniazda nasienne.
    3. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i gotować przez kilka minut. Odsączyć.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    5. W misce wymieszać mięso z serem, bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i natką. Farsz nakładać do przygotowanych warzyw, dobrze ubijając.
    6. Do naczynia żaroodpornego nałożyć 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Ułożyć warzywa, a na nich rozprowadzić pozostały sos. Posypać serem.
    7. Piec przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem). Przed podaniem posypać dodatkowo parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis