Pstrąg w ziołach

    Pstrąg w ziołach

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie z rybą w roli głównej - pstrąg pieczony w aromatycznych ziołach z dodatkiem orzechów piniowych. W taki sam sposób można przyrządzić łososia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pstrągi
    • 1 gałązka mięty
    • 1 gałązka szałwii
    • 1 gałązka tymianku
    • 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g orzechów piniowych
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1/2 szklanki białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Pstrągi opłukać, osuszyć i naciąć wzdłuż tak, aby można je było nafaszerować.
    2. Zioła posiekać i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić na 2 godziny.
    3. Do ziół dodać orzechy piniowe i zmiksować na gładko w blenderze. Można również utrzeć w moździerzu. Jeśli mieszanina jest za sucha, dodać więcej oliwy i soku z cytryny.
    4. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.
    5. Do środka każdego pstrąga nałożyć ziołowy farsz. Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać cebulą, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać winem.
    6. Piec przez 40 minut.

    Zamiennik

    Zamiast pstrąga można użyć łososia, a orzechy piniowe zastąpić migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis