Carpaccio z tuńczyka i owoców cytrusowych

    Carpaccio z tuńczyka i owoców cytrusowych

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkie i wykwintne carpaccio z tuńczyka z cytrynowo-pomarańczowym sosem. Pyszna odmiana klasycznego carpaccio z wołowiny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 pomarańcze
    • 4 cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • szczypta soli
    • szczypta białego pieprzu
    • 350-400 g świeżego tuńczyka
    • 1 łyżka kaparów, opłukanych
    • 1 mały pęczek mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pomarańcze i cytryny dokładnie umyć. Jedną pomarańczę i jedną cytrynę obrać, usuwając biały miąższ, który jest gorzki. Następnie pokroić skórkę w cienkie paseczki.
    2. Z drugiej pomarańczy i 1 cytryny wycisnąć sok, dodać do skórki pokrojonej w paseczki, wymieszać. Dodać oliwę, sól i pieprz.
    3. Sos podgrzewać na wolnym ogniu, aż trochę zgęstnieje.
    4. Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki. Pozostałe cytryny pokroić w plasterki i ułożyć na półmisku. Tuńczyka ułożyć na cytrynie. Polać sosem, ozdobić kaparami i miętą. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis