Warstwowa zapiekanka z kurczakiem

    Warstwowa zapiekanka z kurczakiem

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Łatwa do przygotowania i bardzo sycąca:) Podawaj tę zapiekankę koniecznie z kontrastowym smakiem, np. z kiszonym ogórkiem. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można też podać ją tylko do sałatki. Nie polecam ryżu, całość stanie się zbyt mdła.

    laziza Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 dkg pieczarek
    • 2 duże cebule
    • 1 podwójna pierś z kurczaka
    • przyprawa do kurczaka, sól, przyprawa uniwersalna
    • majonez (najlepiej kielecki, jest ostrzejszy w smaku)
    • 15 dkg startego sera żółtego typu Gouda (lub więcej w zależności od upodobań)
    • odrobina oleju lub masła do wysmarowania naczynia i do podsmażenia pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Przygotuj średniej wielkości naczynie żaroodporne, bez pokrywki.
    2. Umyj i obierz pieczarki. Przekrój każdą na pół i posiekaj w plasterki.
    3. Przygotuj patelnię, na patelni podgrzej olej. Wsyp na patelnię pieczarki i posyp odrobiną vegety. Smaż do momentu, kiedy pieczarki ściemnieją i oddadzą wodę. Nie mogą być surowe.
    4. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła lub oleju. Umyj i obierz cebule. Posiekaj je w plasterki. Ułóż krążki cebuli, tak aby stworzyły podstawę zapiekanki.
    5. Umyj piersi z kurczaka, osusz ręczniczkiem paierowym, przetnij każdą wzdłuż na pół. Potem pokrój je na małe kotleciki. Dokładnie oprósz przyprawą do kurczaka. Możesz użyć innych przypraw - ziół prowansalskich, oregano, bazylii. Nie polecam curry i mielonego kminu rzymskiego, są za słodkie do tej potrawy. Ułóż kawałki kurczaka na cebuli, aby stworzyć drugą warstwę zapiekanki.
    6. Na warstwę kurczaka wyłóż teraz podsmażone pieczarki. To trzecia warstwa naszej zapiekanki.
    7. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni C.
    8. Weż dużą łyżkę i rozsmaruj majonez po całej powierzchni zapiekanki. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na około 40 minut. Jeżeli nie jesteś pewna/pewien, czy kurczak jest już gotowy, wysuń zapiekankę z piekarnika i sprawdź widelcem kolor mięsa. Majonez stanie się brązowy w trakcie pieczenia, ale nada pieczarkom ciekawy posmak. 5 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem i wstaw ponownie do piekarnika, żeby ser się rozpuścił.
    9. Podawaj tę zapiekankę koniecznie z kontrastowym smakiem, np. z kiszonym ogórkiem. Dobrze smakuje również z ziemniakami. Można też podać ją tylko do sałatki. Nie polecam ryżu, całość stanie się zbyt mdła.

    rada

    Nie krój kurczaka zbyt grubo, nie upiecze się wtedy we wskazanym czasie. Nie polecam używania sera typu mozarella, ponieważ nie jest zbyt wyrazisty w smaku. Zapiekanka smakuje najlepiej, kiedy podajesz ją gorącą. Smacznego:)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis