Zupa-krem z kurczaka z dzikim ryżem

    Zupa-krem z kurczaka z dzikim ryżem

    5polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 280 osób

    To wspaniała zupa-krem z kurczaka z dzikim ryżem. Wspaniała jako przystawka lub danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 215 g dzikiego ryżu
    • 1400 g całego kurczaka, pociętego na kawałki
    • 1700 ml (7 szkl.) wody
    • 120 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 160 g drobno posiekanej cebuli
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 70 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
    • 3/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 110 g margaryny
    • 95 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 950 ml (4 szkl.) mleka
    • 180 ml (3/4 szkl.) białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.55min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Ugotować dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zdjąć z ognia około 15 minut przed końcem gotowania. Odsączyć nadmiar wody, odstawić.
    2. Do garnka na zupę, stojącego na dużym ogniu, wlać wodę i włożyć kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut lub do momentu gdy kurczak będzie ugotowany i miękki. Wyjąć kurczaka z garnka i odstawić do ostygnięcia. Odlać bulion z garnka i odłożyć na później. Gdy kurczak ostygnie oddzielić mięso od kości, pokroić je na niewielkie kawałki i odłożyć. Tłuszcz i kości wyrzucić.
    3. W tym samym garnku, na średnim ogniu, przez 5 minut podsmażać w oleju seler i cebulę. Dodać pieczarki, przykryć. Gotować 5 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Wlać bulion z powrotem do garnka, a następnie dodać częściowo ugotowany dziki ryż. Dodać bulion w proszku, biały pieprz i sól, a następnie gotować przez 15 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
    4. W tym czasie w średnim rondlu, na średnim ogniu, stopić margarynę. Dodać mąkę, mieszając na gładką masę. Mieszając trzepaczką dodać mleko i gotować, aż na mieszaninie pojawią się bąbelki i stanie się gęsta. Dodać trochę ugotowanego rosołu, stale mieszając, a następnie, mieszając, dodać całą mieszankę z mlekiem do bulionu.
    5. Dodać odłożone mięso drobiowe i białe wino. Pozostawić na ogniu na około 15 minut by zupa była gorąca.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis