Małże w sosie pomarańczowym

    Małże w sosie pomarańczowym

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Małże nigdy nie smakowały lepiej! Niezwykły aromat czerwonych pomarańczy niesamowicie wzbogaca to danie. Można również użyć zwykłych pomarańczy - też pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg świeżych małży
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1/2 pora, posiekanego
    • 1 czerwona pomarańcza
    • biały pieprz do smaku
    • 1 pęczek szczypiorku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Małże włożyć do dużego garnka i zalać wodą na 2 cm. Gotować na średnim ogniu, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
    2. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek, marchewkę i pora. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    3. Na patelnię z warzywami dodać małże, sok pomarańczowy i odrobinę wody z gotowania małży. Doprawić pieprzem.
    4. Po 10 minutach wyjąć małże z patelni. Do sosu dodać skórkę pomarańczową i gotować, aż się zredukuje.
    5. Małże podawać z sosem, posypane szczypiorkiem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis