Małże w sosie pomarańczowym

    Małże w sosie pomarańczowym

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Małże nigdy nie smakowały lepiej! Niezwykły aromat czerwonych pomarańczy niesamowicie wzbogaca to danie. Można również użyć zwykłych pomarańczy - też pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg świeżych małży
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1/2 pora, posiekanego
    • 1 czerwona pomarańcza
    • biały pieprz do smaku
    • 1 pęczek szczypiorku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Małże włożyć do dużego garnka i zalać wodą na 2 cm. Gotować na średnim ogniu, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
    2. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać czosnek, marchewkę i pora. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    3. Na patelnię z warzywami dodać małże, sok pomarańczowy i odrobinę wody z gotowania małży. Doprawić pieprzem.
    4. Po 10 minutach wyjąć małże z patelni. Do sosu dodać skórkę pomarańczową i gotować, aż się zredukuje.
    5. Małże podawać z sosem, posypane szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis