Czekoladowa strucla z gruszkami

    Czekoladowa strucla z gruszkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Idealna na każdą okazję strucla wypełniona gruszkami, czekoladą i ciasteczkami amaretti. Przygotowanie wymaga trochę wysiłku, ale naprawdę warto!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 strucla

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 50 g cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 50 g masła, stopionego
    • 1 jajko o temperaturze pokojowej
    • 50 ml letniej wody
    • Nadzienie
    • 4 średnie gruszki, obrane i pokrojone w 3 mm plasterki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • skórka otarta z cytryny
    • 85 g masła, stopionego
    • 20 ciasteczek amaretti, pokruszonych
    • 40 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
    • cukier puder do posypania
    • pokruszone ciasteczka amaretti do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rondelek ustawić na małym ogniu i rozgrzewać. W tym czasie przygotować ciasto.
    2. Ciasto

    3. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Zrobić wgłębienie w środku, wlać masło i jajko, wymieszać widelcem. Cały czas mieszając, dodawać letnią wodę. Stopniowo łączyć z mąką i cukrem, aż zacznie formować się ciasto. Wyrabiać przez 5 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli będzie nadal się kleić, dodać łyżkę mąki. Uformować kulę.
    4. Ciasto ułożyć na stolnicy i przykryć gorącym rondelkiem. Garnek nie może dotykać ciasta. Jeśli ciasto wyda się zbyt suche, można je przykryć wilgotną ściereczką lub lekko posmarować olejem zanim nakryjemy je rondelkiem. Odstawić na 30 minut.
    5. Nadzienie

    6. Gruszki włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. Przełożyć gruszki na sitko i ustawić nad miską, aby zachować sok. Przykryć i odstawić na 20 minut (maximum na 3 godziny).
    7. Sok z gruszek przelać do rondelka i gotować przez kilka minut, aby się zredukował.
    8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić blaszkę. Czystą ściereczkę oprószyć z jednej strony mąką.
    9. Składanie strucli

    10. Ciasto rozwałkować na prostokąt i ułożyć na oprószonej mąką ściereczce. Dłonie oprószyć mąką i włożyć pod ciasto, rozciągać ciasto od środka na zewnątrz tak cienko, jak się da. Nie szkodzi, jeśli zrobią się dziury. Powinniśmy uzyskać owal o długości 50-70 cm i szerokości 35-45 cm.
    11. Ciasto ułożyć na ściereczce, krótszym bokiem do siebie i posmarować masłem. Zostawić 20 cm wolnego ciasta od dołu i po 5 cm z boku. Resztę posypać pokruszonymi ciasteczkami. Na wierzchu ułożyć gruszki, czekoladę i ponownie ciasteczka.
    12. Zwijać roladę od strony bez nadzienia. Ciasto zawinąć na nadzienie, zawinąć boki i posmarować masłem. Z pomocą ściereczki zwinąć całą roladę.
    13. Ciasto przełożyć na blaszkę. Posmarować masłem. Ostrą końcówką noża zrobić 4-5 nacięć na strucli. Dzięki temu para będzie się uwalniać, a ciasto pozostanie chrupiące.
    14. Piec przez 35-40 minut, aż strucla będzie złota. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem i ciasteczkami.

    Rada:

    Można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Struclę można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Przed podaniem wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis