Spaghetti z sosem orzechowym

    Spaghetti z sosem orzechowym

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste a jednocześnie wyjątkowe danie z kuchni włoskiej - niesamowicie kremowy sos z orzechów włoskich, a nie zawiera śmietany!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g makaronu spaghetti
    • 150 g orzechów włoskich
    • 40 g orzechów piniowych
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 kromki chleba pszennego, bez skórki, namoczonego w mleku
    • 2 łodygi kopru włoskiego
    • 100 g sera ricotta
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, zachowując wodę.
    2. Orzechy włoskie wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować przez minutę. Odcedzić i rozgnieść w moździerzu razem z orzechami piniowymi i czosnkiem. Chleb odcisnąć i dodać do orzechów razem z koprem. Zmiksować w blenderze na gładko. Dodać ricottę, odrobinę oliwy i doprawić solą do smaku.
    3. W rondelku wymieszać sos orzechowy z 2 łyżkami wody z gotowania makaronu i podgrzać. Dodać spaghetti, wymieszać i doprawić pieprzem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis