Spaghetti z małżami i bottargą

    Spaghetti z małżami i bottargą

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjatkowo smaczne danie dla miłosników owoców morza - kombinacja spaghetti z małżami i kawiorem zwanym bottarga popularnym w kuchni śródziemnomorskiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g makaronu spaghetti
    • 1/2 łyżki soli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 600 g małży
    • 200 g wytrawnego białego wina
    • 2 garście posiekanej natki pietruszki
    • 3-4 łyżki kawioru bottarga

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek, smażyć, aż zmiękną.
    3. Dodać małże i wino. Gotować, aż małże się otworzą, a wino zredukuje się o połowę. Wyrzucić te małże, które się nie otworzyły.
    4. Spaghetti wymieszać z małżami, dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, wymieszać. Posypać bottargą i natką, podawać.

    Rada

    Bottarga to specjał kuchni śródziemnomorskiej, można ją zastąpić innym kawiorem, np. dorsza, albo podać danie bez niej.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis