Pikantne spaghetti alla puttanesca

    Pikantne spaghetti alla puttanesca

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Klasyczne danie z kuchni włoskiej - spaghetti z sosem z pomidorów, oliwek, anchois i kaparów. Pikantne i rozgrzewające!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu spaghetti
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
    • 300 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
    • 1 szklanka oliwek Kalamata, bez pestek
    • 10 filecików anchois
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • gałązki natki pietruszki do dekoracji
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez minutę, a następnie dodać pomidory. Dodać oliwki, anchois i kapary. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
    3. Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać płatkami chili i natką pietruszki.
    4. Przed podaniem udekorować natką.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis