Pieczona makrela z szałwią

    Pieczona makrela z szałwią

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To wyjątkowe danie z kuchni włoskiej - świeża makrela pieczona z aromatyczną szałwią i masłem oraz dodatkiem jajka roztrzepanego z sokiem z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 świeże makrele
    • sól i pieprz do smaku
    • 70 g masła
    • 8 listków szałwii
    • 2 jajka
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 60 g migdałów w płatkach, uprażonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
    2. Makrele opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać masło i szałwię.
    3. Piec przez 20 minut.
    4. W międzyczasie ubić jajka z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszaniną polać ryby i piec jeszcze przez 8 minut.
    5. Przed podaniem makrele posypać płatkami migdałów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis