Mus czekoladowy z pomarańczą

    Mus czekoladowy z pomarańczą

    7polubień
    6godz.25min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Tradycyjny mus czekoladowy z odrobiną pomarańczowego aromatu, ale można go równie dobrze przyrządzić bez dodatku pomarańczy - wystarczą jajka i czekolada i pyszny mus gotowy! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 pomarańcza
    • 200 g czekolady deserowej o zawartości kakao 60%
    • 2-3 łyżki mocnej kawy
    • 6 jajek o temperaturze pokojowej
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +6godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 6godz.25min. 

    1. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i rozgnieść ją w moździerzu.
    2. W kąpieli wodnej (czyli w garnku ustawionym na drugim z gotującą się wodą) wymieszać czekoladę ze skórką i kawą. Cały czas mieszając stopić czekoladę. Zestawić z ognia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić.
    4. Do przestudzonej czekolady dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
    5. Masę czekoladową dodać do białek i delikatnie wymieszać metalowym widelcem lub łyżką, aż się połączą.
    6. Mus przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Allrecipes
    autor:
    1

    @TheJup13: nie, ten mus się nie nadaje do przekładania ciasta. Trzeba by go czymś usztywnić, żelatyną na przykład. - 23 cze 2014

    autor:
    1

    Czy ten mus nadaje się również do tortu? Chodzi mi głównie o to czy się nie rozpłynie po zdjęciu obręczy? - 22 cze 2014

    autor:
    0

    Mało mi wyszło tego musu... - 06 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis