Pieczona mątwa

    Pieczona mątwa

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne i proste do przygotowania danie dla wielbicieli owoców morza. Podane z kuskusem i warzywami, pieczone mątwy będą wspaniałym posiłkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • oliwa z oliwek
    • 800 g mątwy
    • 1 garść natki pietruszki
    • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
    • biały pieprz i sól do smaku
    • sok wyciśniety z cytryny
    • 2-3 listki mięty, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
    2. Mątwy opłukać i ułożyć w naczyniu. Dodać pietruszkę, czosnek i pieprz.
    3. Piec przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i miętą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis