Zupa-krem z krewetek i kraba

    Zupa-krem z krewetek i kraba

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 102 osoby

    Pełna smaku zupa, w której wspaniale komponuje się mięso kraba i krewetki! Dodatek białego wina nadaje wspaniały łagodny smak. Dekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, podawać z sałatką z sałaty i dobrym pieczywem, a będzie to królewski posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
    • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
    • 355 ml kwaśnej śmietany
    • 225 g średnich krewetek - obranych i oczyszczonych z przewodu pokarmowego
    • 225 g mięsa z kraba
    • 120 ml (1/2 szkl.) białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W 2 litrowym garnku stopić masło i mieszając dodać mąkę, sól, pieprz biały, bulion w proszku, cebulę i połowę śmietany.
    2. Dodać krewetki i mięso z kraba i gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Mieszając dodać pozostałą połowę śmietany i wino. Podawać na gorąco.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis