Rybne ravioli w kremowym sosie

    Rybne ravioli w kremowym sosie

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniałe ravioli - włoskie pierożki nadziewane farszem z okonia morskiego i podawane w kremowym sosie z dodatkiem whisky.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 500 g okonia morskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
    • 100 ml koniaku
    • 1 pęczek estragonu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • Sos
    • 100 g masła
    • 50 g śmietany kremówki
    • 50 ml whisky

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i wymieszać. Dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite ciasto.
    2. Rybę oczyścić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć czosnek, aż uwolni aromat. Dodać rybę, zalać koniakiem i smażyć, aż wyparuje.
    4. Zestawić z ognia i przełożyć do miski, dodać estargon i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować na gładko.
    5. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wycinać kwadraty o boku około 10 cm. Na środek nakładać po łyżeczce nadzienia. Składać na pół w trójkąt i zlepiać brzegi.
    6. W rondelku stopić masło, dodać śmietanę i whisky. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
    7. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać ravioli i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis