Włoskie mini tarty z kremem

    Włoskie mini tarty z kremem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny deser popularny w kuchni włoskiej. Kruche ciasto napełnione budyniowym kremem. Zamiast piec je w małych foremkach można przyrządzić jedną dużą tartę w formie do tarty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g smalcu lub masła
    • 250 g cukru
    • 3 jajka
    • skórka z 1 cytryny
    • szczypta soli
    • Krem
    • 3 jajka
    • 400 g cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 litr ciepłego mleka
    • Do posmarowania
    • 1 białko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę wysiekać z masłem, cukrem, jajkami. Dodać skórkę i sól, zarobić na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Przygotować krem. W dużym garnku na małym ogniu ubijać jajka z cukrem i skórką cytrynową przez 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać ciepłe mleko i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Wyjąć skórkę z cytryny, a krem odstawić do przestygnięcia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką małe foremki.
    4. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka na tyle duże, aby wyłożyć dno i boki foremek. Włożyć kółka z ciasta do foremek, napełniać kremem, przykryć drugim płatem ciasta i zlepić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem.
    5. Piec przez 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis