Makaron z fasolką borlotti

    Makaron z fasolką borlotti

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli uda ci się znaleźć świeżą fasolkę borlotti, koniecznie wypróbuj ten przepis! Pomidory i bazylia również smakują w tej potrawie wyśmienicie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g świeżej fasoli borlotti
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebulka dymka, posiekana
    • 2-3 pomidory śliwkowe, obrane i bez pestek
    • 1/2 łodygi selera naciowego, pokrojonej w kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
    • 2 litry gorącej wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 125 g makaronu tagliatelle
    • 1 garść świeżej bazylii
    • pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Fasolkę wyłuskać i opłukać. Odstawić na bok.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę, pomidory, selera i marchewkę. Dodać fasolkę, zalać około 2 litrami gorącej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż fasolka będzie miękka.
    3. Doprawić solą do smaku. Dodać makaron i gotować, aż będzie al dente.
    4. Przed podaniem posypać bazylią, pieprzem i skropić oliwą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis