Sałatka Cezar (wg. przepisu Magdy Gessler)

    Sałatka Cezar (wg. przepisu Magdy Gessler)

    22polubienia
    35min.


    Zrobione przez 132 osoby

    Prawdziwa, prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z pysznym sosem wg. przepisu Magdy Gessler.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki masła
    • pół bagietki lub kilka kromek chleba na grzanki
    • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
    • sól
    • pieprz
    • Sos
    • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
    • czubata łyżeczka musztardy Dijon
    • średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    • 1 żółtko
    • łyżka startego parmezanu
    • płat sardeli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano na dwóch łyżkach oliwy z oliwek.
    2. Masło rozpuszczamy, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę bagietkę / chleb i dokładnie mieszamy aby pieczywo wchłonęło całe masło. Smażymy na złocisty kolor ok. 5 minut, cały czas na małym ogniu.
    3. Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy resztę składników i miksujemy całość blenderem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Liście sałaty myjemy, odsączamy z wody i wykładamy do misek. Na to kładziemy kurczaka, a potem grzanki. Polewamy sosem.

    rada

    Jeżeli sos będzie za mdły dodajemy płaską łyżeczkę białego cukru i łyżeczkę soku z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis