Zupa pomidorowa z gwiazdką

    Zupa pomidorowa z gwiazdką

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Podczas wiosny najlepiej smakują nam lekkie, a jednocześnie sycące posiłki. Świetnie sprawdzają się w takim wypadku wszelkiego rodzaju zupy. My polecamy pomidorową, którą w ramach urozmaicenia wzbogacimy o makaron w kształcie gwiazdek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 l wywaru kostno-jarzynowego
    • 1 marchewka
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 mały seler
    • 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 paczka makaronu gwiazdki
    • kwaśna śmietana 18%
    • natka pietruszki, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler).
    2. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą.
    3. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.
    4. Smacznego!

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis