Linguine z pieczarkami i pistacjami

    Linguine z pieczarkami i pistacjami

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniałe i oryginalne danie z kuchni włoskiej. Makaron z sosem pieczarkowym i guanciale z dodatkiem pistacji.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg pieczarek
    • sól i pieprz do smaku
    • oliwa z oliwek
    • 300 g guanciale, posiekanego
    • 300 g pistacji, posiekanych
    • 500 g makaronu linguine
    • 4 plasterki bekonu lub pancetty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Z pieczarek odkroić nóżki i odłożyć, można je usmażyć z czosnkiem i natką pietruszki i podać jako przystawkę. Kapelusze pokroić na małe kawałki.
    2. W garnku zagotować wodę, dodać grzyby i sporą szczyptę soli. Gotować przez kilka minut, odcedzić, zachowując wodę, w której się gotowały.
    3. W rondlu na oliwie podsmażyć guanciale. Dodać 2-3 chochelki wody z gotowania grzybów oraz pistacje. Gotować przez 5 minut, a następnie dodać grzyby. Gotować przez kolejne 2 minuty. Dodać więcej wody lub bulionu.
    4. W międzyczasie, w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić.
    5. Makaron dodać do grzybów i wymieszać.
    6. Plasterki bekonu usmażyć na chrupiąco, przekroić na pół i udekorować nimi makaron przed podaniem.

    Rada:

    Guanciale to włoski specjał - wędzony policzek wieprzowy, można go zastąpić wędzoną szynką lub bekonem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis