Zupa-krem z kalafiora

    Zupa-krem z kalafiora

    10polubień


    Zrobione przez 101 osób

    Można dodać szwajcarskiego sera aby uzyskać bardziej serowy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 5 łyżek masła
    • 1 por, drobno pokrojony
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchew, drobno pokrojona
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 0,5 łyżeczki tymianku
    • 30 g (1/4 szkl.) mąki pszennej
    • 235 ml (1 szkl.) białego wytrawnego wina
    • 1400 ml (6 szkl.) bulionu drobiowego
    • sól do smaku
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
    • 1 główka kalafiora, podzielonego na małe różyczki
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 235 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 270 g startego sera szwajcarskiego

    Sposób przygotowania

    1. Ugotować kalafior na parze.
    2. W garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło lub margarynę. Dodać por, cebulę i marchew, a następnie gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 10 minut. Dodać estragon i tymianek, gotować jeszcze minutę. Dodać mąkę i stale mieszając gotować przez 1 minutę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodać wino i bulion drobiowy. Doprawić zupę solą i białym pieprzem. Dodać różyczki kalafiora ugotowane na parze. Gotować zupę przez 30 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
    3. Zmiksować zupę partiami w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać mleko i śmietanę. Delikatnie podgrzać tylko tyle, by była ciepła.
    4. Jeśli zdecydujesz się użyć szwajcarski ser, należy go teraz dodać i podgrzewać zupę aż ser się rozpuści.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 10 maj 2015

    0

    - - 28 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis