Spaghetti z bakłażanem

    Spaghetti z bakłażanem

    Zapisz do ulubionych
    3godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sos do tego spaghetti jest przyrządzony z bakłażanów, pomidorów, ricotty i świeżej bazylii. To makaron z sosem w zupełnie innej odsłonie.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 3 bakłażany
    • sól
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku
    • 500 g obranych pomidorów
    • 1 pęczek bazylii
    • 500 g makaronu spaghetti
    • 80 g sera ricotta
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Bakłażany opłukać, odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć solą i odstawić na 2 godziny, aby pozbyć się goryczki.
    2. W międzyczasie przygotować sos. Rozgrzać oliwę i zrumienić czosnek. Wyjąć czosnek i dodać na patelnię pomidory. Smażyć, aż będą miękkie. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać posiekaną bazylię.
    3. Bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażany z obu stron, aż będą rumiane. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oliwy.
    4. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
    5. Bakłażany pokroić w kostkę i dodać do sosu pomidorowego. Gotować przez 10 minut. Dodać ser, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, można dodać więcej bazylii.
    6. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis